rådgivning & översyn

Säkerhetsrådgivare

Farligt gods på väg och järnväg

Säkerhetsrådgivare

Rådgivning eller Säkerhetsrådgivare

Som grundregel behöver alla företag som hanterar farligt gods ha en säkerhetsrådgivare knuten till verksamheten. Säkerhetsrådgivaren hjälper företagsledningen med att säkra bra rutiner för hanteringen av farligt gods och upprättar bland annat en årsrapport.

Det finns undantag från regeln om säkerhetsrådgivare och det kan till exempel handla om att man bara hanterar farligt gods som reducerad, begränsad eller värdeberäknad mängd. Även med dessa verksamheter så väljer man ofta att ta hjälp med rådgivning för att se över rutinerna.

Hur går det till?

Det första som händer är att ni tar kontakt med oss och beskriver verksamheten och behovet kortfattat. Vi kommer då att höra av oss så snart som möjligt för ett samtal.

Ett första samtal syftar till att ta reda på vilket behov ni har säkerställa att vi är rätt företag för er. När det är klart så tar vi fram en plan för hur arbetet ska utföras som ni så klart godkänner innan vi drar igång.

Att utse en säkerhetsrådgivare

Syftet med kravet på att ha en eller flera säkerhetsrådgivare är att säkerhetsrådgivaren ska tillföra spetskompetens om säkerhet och lagstiftning och därför kunna hjälpa företagsledningen till säkra och bra rutiner för farligt gods hantering.

Vissa företag har en säkerhetsrådgivare anställd, medan många istället använder en extern konsult. Oavsett vilket ni väljer så behöver ni rapportera till MSB vem ni har utsett.

Har du hamnat fel?

Här är en genväg tillbaka till entrén